Spel: Jouw canon
Voltooid verleden tijd - Jaar 8

Omschrijving

De leerlingen maken een eigen canon. Ze maken een keuze van belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Ook vergelijken ze hun eigen canon met die van anderen. Dit spel kan zowel klassikaal als individueel of in groepjes worden gedaan. De spelbeschrijving hieronder is voor tweetallen.

Werkvorm en Activiteit
  • 10 min. Voor de les

    Vraag leerlingen om eigen schoolfoto’s mee te nemen en/of zet zelf schoolfoto’s klaar. Gebruik één computer per tweetal. Zet op iedere computer de canonpagina klaar.

  • 30 min. Spel

    Leerlingen volgen de beschrijving van de webpagina Mijn Canon. Ze maken een (school)account aan en vullen hun canon. Welke gebeurtenissen op school herinneren ze zich? Wat was er leuk/spannend/belangrijk? Welke dingen zouden ze over 10 jaar nog steeds willen weten? Ze kiezen afbeeldingen of gebeurtenissen uit hun eigen foto’s of van internet. Maak bij ieder venster een korte beschrijving. Denk hierbij aan Wie, Wat, Waar, Wanneer, Welke, Hoe, Hoelang.

  • 15 min. Reflectie

    Nadat iedereen een canon heeft gemaakt, vergelijken ze die per tweetal met elkaar. Welke gebeurtenissen hebben ze allebei? Welke canonvensters lijken op elkaar, maar zijn toch net anders? Hebben ze ook gebeurtenissen uit de Nederlandse canon? Wat zouden ze graag mee hebben gemaakt, dat in de canon van andere leerlingen zit?

Wat heb je nodig?
Computers/tablets met internetaansluiting
(Digitale) foto’s van de klas
Website van de Canon van Nederland (zie link bij 'Voor de les')
reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen