Home Themas Voltooid verleden tijd
Reizen in de Tijd
Reizen in de Tijd
Voltooid verleden tijd - Jaar 8

Omschrijving

Sommige herinneringen of spullen wil je voor altijd bewaren. In deze les denken leerlingen na over hun toekomst in relatie tot hun verleden. 

Leerlingen beschrijven wat ze uit het verleden mee willen nemen naar de toekomst en verwerken het hun toekomstbeeld van zichzelf in een kunstzinnige vorm.

Werkvorm en Activiteit
 • Voor de les

  Lees het verhaal Reizen in de Tijd. Klaarzetten materialen voor verwerkingsopdracht (divers).

 • 10 min. Kringgesprek / Voorlezen

  Reizen in de tijd is een regelmatig terugkerend thema in films en (strip)boeken. Welke films of boeken kennen jullie daarover? Bijvoorbeeld: Kruistocht in Spijkerbroek; Het geheim van de klokkenmaker; Christmas Carroll; Meet the Robinsons. Of over de toekomst? Bijvoorbeeld: Wall-E; Star Trek. Reizen in de tijd is voor veel kunstenaars een inspiratiebron.

  Lees voor en bespreek het verhaal Reizen in de Tijd. Het heeft een open eind. De tijdreiziger kan een voorwerp meenemen om mensen te helpen. De afgelopen jaren hebben de leerlingen op verschillende manieren in de tijd gereisd en gekeken naar het verleden. Wat viel hen op? Welke ideeën en manieren van leven van mensen vinden ze goed, handig of mooi? Wat zouden de leerlingen anders hebben gedaan? Wat zijn belangrijke ‘lessen’ die je uit het verleden kan trekken en op welke manier geven de leerlingen deze lessen in de toekomst vorm? Fantaseer welk voorwerp handig zou zijn geweest in een andere tijd en wat je daarmee zou kunnen doen.

 • 60 min. Zelfstandig werken

  Het verhaal heeft een open eind. In tweetallen maken ze het verhaal af. Eerst in trefwoorden, daarna verwerken:

  • Bedenk welke toekomst je voor jezelf (hoofdpersoon uit het verhaal) ziet: welk werk doe je, heb je een gezin, waar woon je?
  • Bedenk welk ding je uit het nu meeneemt en hoe je dat in het verhaal over de toekomst wilt gebruiken.

  Verwerkingsmogelijkheden: verhaal; strip; toneelstuk; lied; filmpje.

 • 20 min. Presenteren

  Bekijk/beluister en bespreek wat elk tweetal heeft gemaakt. Welke ideeën zaten er in de werkstukken? 

 • Na de les

  Bewaar de resultaten van de leerlingen.

Wat heb je nodig?
Verhaal Reizen in de tijd
Materialen voor de leerlingen om het verhaal af te maken (divers)
reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen