Home Themas Om niet te vergeten...
Vieren en herdenken
Vieren en herdenken
Om niet te vergeten... - Jaar 8

Omschrijving

Door te herdenken blijven herinneringen en verhalen bewaard, ook als de mensen die het hebben meegemaakt niet meer leven. De leerlingen verdiepen zich in de manieren waarop mensen kunnen herdenken en vieren. Daarna maken ze zelf een maquette voor een monument.

Werkvorm en Activiteit
 • Voor de les

  Zet per tweetal het (digitale) werkblad vieren en herdenken klaar. Zet materialen klaar voor hun monumenten.

 • 10 min. Voorkennis activeren

  Start een kort gesprek over herdenken. Herinneren en herdenken heeft veel met elkaar te maken, maar het is niet hetzelfde. Vraag de leerlingen: Wat is jouw oudste herinnering? Wat is 'herdenken' volgens jou? Herdenk jij ook weleens iets? Zo ja, wat dan? Herinneren gaat om dingen die je zelf hebt meegemaakt, waar je herinneringen aan hebt. Herdenken is met eerbied terugdenken aan iets, iemand of een gebeurtenis. Dat kan gaan om iemand in je eigen familie (een foto van een overleden familielid op een mooie plek in huis), maar ook om monumenten, gedenkplaquettes of herdenkingsplechtigheden.

 • 15 min. Werkblad maken

  Leerlingen maken individueel (digitaal) het werkblad. Let erop dat het eerst wordt opgeslagen voordat leerlingen erin gaan werken. De tweede opdracht is het schetsen van een monument.

 • 60 min. Maquette van monument maken

  Leerlingen hebben hun monument bedacht bij opdracht 2 van het werkblad. Nu schetsen ze hun monument en stellen dit samen met het beschikbare materiaal.

 • 15 min. Nabespreken

  Maak een keuze uit deze vragen: Wat is een monument? Hoe dragen monumenten bij aan herdenken? Wat is voor jou herdenken? Hoe moet dat eruitzien? Welke herdenkmonumenten staan er in onze eigen omgeving? Welke groep, gebeurtenis of persoon uit jouw eigen omgeving zou ook een monument verdienen? Waarom herdenken we? Waarom vieren we? Hoe draagt herdenken bij aan vrijheid? Hoe zou je het liefst willen herdenken? Vind je het belangrijk om te herdenken en te vieren? Zijn er gebeurtenissen die mensen altijd zullen blijven herdenken?

 • Na de les

  Sla het digitale werkblad op.

Wat heb je nodig?
Werkblad: Vieren en herdenken
Materiaal om te tekenen (papier, potlood, gum etc.) 
Materiaal om maquette te maken (karton, klei, kosteloos materiaal etc.)
reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen