Home Themas Museumassistent
Tentoonstelling maken
Tentoonstelling maken
Museumassistent - Jaar 4

Omschrijving

Hoe maak je een tentoonstelling? Maak een tentoonstelling in de klas en organiseer een presentatie voor bezoekers. 

Werkvorm en Activiteit
 • Voor de les

  Maak in het lokaal een wandfries en een aandachtstafel klaar. Toon de onderwerpen van het project dat de klas gaat verzamelen of heeft verzameld. Ook liggen hier boeken over het onderwerp, de resultaten van de activiteiten en de tentoonstellingen die de leerlingen gaan maken.

 • 10 min. Sorteren

  Leerlingen hebben een schoenendoos gevuld vanuit thuis. Sorteer de voorwerpen. Wat hoort bij elkaar en waarom? Bijvoorbeeld kleur; onderwerp (auto, bos, vogels); materiaal (hout, blik, keramiek), vorm (vierkant, gek, 3D), thema (natuur, winkel, kunst). Beslis met de leerlingen welke verzamelingen bij elkaar horen in de tentoonstelling.

 • 30 min. Vitrinekasten maken

  Formeer teams. Elk team maakt een vitrinekast van schoenendozen. Zie Stappenplan vitrinekast. Beslis welk voorwerp in welke schoenendoos komt. Perforeer 2 gaten in de dozen die op elkaar staan en bind de schoenendozen aan elkaar met touw of tie rips. De leerlingen beschilderen of beplakken de binnenkant van de dozen en richten ze in.

 • 10 min. Kringgesprek

  Bespreek de tentoonstelling van vitrinekasten met verzamelingen. Wat maakt het een verzameling? Hoe zie je dat de spullen bij elkaar horen? Wat is de naam van de verzamelingen? Bijvoorbeeld: Onze hobby’s; Alles uit de natuur; Gekregen.

  Een tentoonstelling maakt nog geen museum. Wat heb je daar nog meer voor nodig? Wat verzamelt het museum? Welke ruimtes zijn er? Wie werken er? Op welke manier zijn de spullen goed te zien? Wat steek je ervan op?

 • Na de les

  Maak foto's van de werkstukken en sla ze op.

Wat heb je nodig?
Stappenplan vitrinekast
Schoenendozen
Tiewraps of touw
Perforator
Verzamelingen
reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen