Home Themas Mijn familie
Ik en mijn familie
Ik en mijn familie
Mijn familie - Jaar 3

Omschrijving

Wat kun je vertellen over jouw eigen familie?

Werkvorm en Activiteit
 • Voor de les

  Neem een eigen baby- of kinderfoto mee. Print voor alle leerlingen de werkbladen Ons gezin en Mijn stamboom uit. Op de achterkant van Mijn Stamboom print je de Brief aan de ouders. Deze brief is aan te passen. Verzamel geboortekaartjes (uit je eigen verzameling of uit schoolarchief van kinderen van leerkrachten). Spullen klaarleggen voor maken monoprint (zie Stappenplan monoprint).

 • 10 min. Kringgesprek

  Toon een babyfoto van jezelf. Vertel over je eigen kindertijd, over het gezin waarin je opgegroeide; hoeveel broers en zussen je hebt, waar je woonde. Zien de leerlingen dat jij het bent? Zijn er kinderen die iets willen vertellen over hun eigen familie? Nemen ze de volgende les een foto mee van een familiefeestje?

  Bij tips is een extra activiteit opgenomen voor een kringgesprek over een stamboom van een echte familie. Hiervoor heb je de stamboom van de familie van Arendonk nodig.

 • 20 min. Geboortekaartje maken

  Toon en bespreek geboortekaartjes. Waarom staat er bijvoorbeeld "Hoera, onze … is geboren!", de woonplaats, de namen van de ouders en eventuele broers/zussen? (Omdat deze mensen bij elkaar horen in een familie). De leerlingen maken op een A5 tekenpapier (zie Stappenplan monoprint) een geboortekaartje over zichzelf. Deze plakken ze op een A4. Hierbij schrijven, stempelen of typen ze in ieder geval hun naam, hun geboortedag -plaats. Hang de werkstukken op in de klas als ze klaar zijn.

 • 15 min. Interviewen in tweetallen

  De leerlingen interviewen elkaar over hun gezin. Samen lezen en schrijven ze de vragen en antwoorden op. Ze schrijven de woorden fonetisch op. Op het werkblad Ons gezin plakken de leerlingen een gezinsfoto. Als deze foto er niet is, maakt de interviewer met een dunne zwarte stift een tekening van het gezin van de geïnterviewde. Het formaat van de tekening is A5.

 • 15 min. Reflecteren

  Hang de geboortekaartjes op en leg de werkbladen neer. Bespreek met de klas wat ze zien en lezen:

  Hebben ze broers en zussen of niet? Hoe is dat voor ze? Zijn er kinderen wiens ouders niet in Nederland zijn geboren? Of woont de familie al generaties in deze omgeving? Zien ze hun familie vaak? Hebben ze bijzondere verhalen van hun ouders gehoord? Wat is er speciaal in hun familie? Is er iets waar ze allemaal van houden?

 • Na de les en huiswerk

  Maak foto’s van de werkstukken en sla ze op. Het werkblad Mijn stamboom nemen de leerlingen mee naar huis. Samen met hun ouders vullen ze de stamboom in. Als er foto’s zijn, plakken ze die op de plek. Zo niet, dan tekenen ze een portretje aan de hand van wat hun ouder hun vertelt.

Wat heb je nodig?
Werkblad interview Ons gezin
Werkblad Mijn stamboom
Stappenplan monoprint
Brief voor de ouders
Kinderfoto leerkracht
Geboortekaartjes
Lijm
(Dunne) stiften of potloden
A4 tekenpapier
A5 blanco briefkaart of tekenpapier
reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen