Home Themas Hoe woon jij?
Spel: Verleden tot Heden
Spel: Verleden tot Heden
Hoe woon jij? - Jaar 5

Omschrijving

De kinderen bouwen samen een tijdlijn met verschillende gebruiksvoorwerpen. De leerlingen gaan stap voor stap deze uitvindingen in de goede tijdsvolgorde leggen. Hierdoor worden ze zich bewust van welk verleden er allemaal in het heden zit. Dit spel is gebaseerd op een werkvorm Actief Historisch Denken van Koen Henskens (Hogeschool Arnhem Nijmegen).

Werkvorm en Activiteit
 • 15 min. Voor de les

  Print de voorwerpkaarten voor de leerlingen en de leerkracht en de tien tijdvakken. Snij de setjes vellen in kaartjes. Snij de tien tijdvakken en hang deze op in de klas.

  Zet de speluitleg op het digibord.

 • 10 min. Welke uitvinding is eerder?

  Maak acht groepjes. Ieder groepje krijgt zeven of acht kaartjes met uitvindingen. Kunnen ze samen binnen hun groepje de uitvindingen in de goede tijdsvolgorde leggen? Onder iedere uitvinding staan een aantal 'voorwaarden'. Dit zijn uitvindingen die al moeten bestaan om tot deze uitvinding te komen. Deze voorwaarden helpen de kinderen om de kaartjes in de goede volgorde te leggen.

 • 10 min. Weet je dat zeker?

  De leerkracht heeft ook 8 uitvindingen. Leg de uitvindingen in de goede volgorde en bespreek deze met je klas. Nu kennen de leerlingen meer uitvindingen en voorwaarden. Misschien moeten ze iets aanpassen aan hun tijdsvolgorde? Laat ze goed kijken en vraag of ze nog iets willen aanpassen aan de volgorde van hun kaartjes.

 • 20 min. In welk tijdvak hoort die uitvinding?

  Hang jouw 8 uitvindingen op de goede plek in de tijdlijn. Weten de leerlingen in welk tijdvak hun uitvindingen zijn gedaan? Leg de uitvindingen in het goede tijdvak. Let op de uitvindingen en voorwaarden van de andere groepen! Deze kunnen helpen bij het plaatsen van de kaartjes in de tijdlijn.

 • 15 min. Nabespreken

  Kijk met het antwoordenblad of alle uitvindingen in de goede volgorde liggen. In welke tijdvakken zijn de meeste uitvindingen gedaan? Waardoor komt dat denk je? Of welke uitvindingen zijn er allemaal nodig voor een X-box of auto? Wat is jullie verder opgevallen? Wat is de belangrijkste uitvinding ooit?

reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen