Home Hoe woon jij?
Extra activiteiten
Extra activiteiten
Hoe woon jij? - Jaar 5

Hier vind je een aanvullende activiteit, passend bij de lessen van dit thema. 

Ontwerp een jaren '70 behang

Terug van weggeweest! Ontwerp zelf behang uit de tijd van je ouders.

Leg de materialen klaar. Kijk bij stappenplan Sjabloon (PDF) welke materialen er nodig zijn. 

Vraag: Hoe ziet de inrichting er bij jou thuis uit? Hebben anderen dat ook? Dat is mode. Hoe zag het huis van je ouders er vroeger uit? Met veel felgekleurde spullen stonden? Dat was hip in die tijd! Onder invloed van nieuwe technologische mogelijkheden verandert de vormgeving van gebruiksvoorwerpen. Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw maakte het gebruik van plastic het mogelijk om grote ronde vormen te gebruiken in alle kleuren van de regenboog. Dit beïnvloedde ook de kijk op vormgeving van andere onderdelen in de woninginrichting van die tijd. Denk bijvoorbeeld aan kleurige tegels, behang met grote kleurige geometrische patronen en veelkleurige tapijten waarin gestileerde vormen zijn geweven.

Toon Vormgeving '70 (PDF) met voorbeelden van jaren ’70 patronen. Wat valt de leerlingen op aan deze patronen? Kenmerkend is dat er gewerkt wordt met overlappingen en kleurverloop. Hierdoor ‘lijken’ vormen onder of boven de andere vorm heen te lopen. Ook staan de vormen vaak met elkaar in verbinding.

De leerlingen maken een ontwerp voor een patroon. Gebruik hiervoor het stappenplan Sjabloon. De leerlingen maken een ontwerp voor een patroon. Ze tekenen 1 eenvoudige vorm met afgeronde hoeken. Ze werken deze uit in 2 verschillende formaten. Ze gebruiken de uitgeknipte vorm en de restvorm voor het patroon. In totaal zijn er nu dus 4 sjablonen. Ze maken vervolgens op een A3 vel in waterverf een patroon van deze 4 vormen. 

Hang de verschillende stukken 'behang' op. Maak foto’s van de werkstukken en sla ze op.

reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen