Home Themas Dit ben ik
Hoe ziet jouw gezicht eruit?
Hoe ziet jouw gezicht eruit?
Dit ben ik - Jaar 1

Omschrijving

Teken jouw gezicht. Welke woorden horen daarbij? Leerlingen onderzoeken hun eigen gezicht en leren dat omschrijven.

Werkvorm en Activiteit
 • Voor de les

  Maak een hoek klaar met 4 tafels. Dek die af met krantenpapier als je ook gaat werken met ecoline of waterverf. Werk bij voorkeur met kleine groepjes terwijl de andere leerlingen in andere hoeken werken. Instructie en uitvoering vallen bij deze opdracht samen.

 • 5 min. Kringgesprek

  Activeer voorkennis: praat over hoe ze eruit zien en hoe je herkent wie wie is.

 • 15 min. Instructie en individueel tekenen

  Geef iedere leerling een vel A4-tekenpapier en oliepastel. Jij en de leerlingen leggen het vel verticaal voor je. Toon hoe je de vorm van een gezicht tekent: schets met een licht krijtje een ovaal voor het gezicht. Doe dit levensgroot: ongeveer 2/3 in van het papier. Het haar komt daar later nog omheen.

  Laat de leerlingen de onderdelen van een gezicht benoemen en aanwijzen: huid, wenkbrauwen, ogen, wimpers, neus, wangen, mond, kin, haar. Begin met het tekenen van deze onderdelen. De kinderen werken tegelijk aan hun werkstuk. Laat ze in de spiegel kijken om te zien waar wat zit en welke vorm het heeft.

  Vraag: Waar moeten de ogen? Welke vorm/kleur hebben ogen? De wenkbrauwen? Zijn die dun of dik? De neus? De mond? Is het een grote of kleine mond? Waar zitten de kin, de oren, de huid? Welke kleur heeft de huid? En het haar? Is het haar lang of kort? Welke kleur heeft het haar?

 • 15 min. Optioneel: schilderen

  Leg een krant onder de werkstukken, doe schilderschorten aan en ga verder met ecoline of waterverf. Laat ze een kleur kiezen. Ze brengen dit over de tekening aan. Dat wat teveel is halen ze eventueel weg met keukenrolpapier. Laat de werkstukken drogen. Als het werkstuk droog is, knippen de leerlingen het zelfportret uit. Later gaan ze dit opplakken, samen met de komende opdrachten.

 • Na de les

  Maak foto’s van de werkstukken en sla ze op.

Wat heb je nodig?
Handspiegel
A4 tekenvellen
Oliepastel
Kranten
Ecoline of waterverf
Kwasten
Schilderschorten
reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen