Home Themas De verzamelman
Spel : kleur bij kleur
Spel : kleur bij kleur
De verzamelman - Jaar 2

Omschrijving

De verzamelman heeft in de klas allemaal spullen bij elkaar heeft gelegd. De kinderen ordenen samen deze spullen: alle blauwe voorwerpen, alle rechthoekige voorwerpen, alle zachte voorwerpen.

Werkvorm en Activiteit
 • 5 min. Voor de les

  Zorg dat de verzameling in het midden van de klas ligt. Gebruik hiervoor spullen die al in de klas zijn. Tip: Je kan dit spel ook spelen met de schoenen van de kinderen. Leg deze in het midden van de kring. 

 • 10 min. Blindemannetje

  De kinderen zitten in een kring om de verzameling. Eén leerling wordt aangewezen als de blindeman en krijgt een blinddoek omgebonden. Kan je niks meer zien? Geef de blindeman een voorwerp uit de verzameling. De blindeman ziet niet wat het voorwerp is. Kan je voelen wat het is? Is het hard of zacht? Voelt het hoekig of rond? Kan je iets ruiken? Als het voorwerp geraden is, mag iemand anders de blindeman zijn.

 • 10 min. Wat hoort bij wat?

  De verzamelman verzamelt niet alleen, hij legt zijn voorwerpen ook mooi geordend bij elkaar. Wat kan je allemaal bij elkaar leggen? Wanneer hoort iets bij elkaar?  Orden samen de verzameling op grootte, op kleur, op soort, etc.

 • 5 min. Reflectie

  Heb je zelf ook een verzameling? Orden jij die ook? Of liggen de spullen kriskras door elkaar? Wat is handig aan sorteren?

Wat heb je nodig?
Een blinddoek
Een verzameling in de klas, zoals puntenslijpers, potloden, blokken, klei, papier, knuffels, bekers, speelgoed etc.
reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen