Home De verzamelman
Extra activiteiten
Extra activiteiten
De verzamelman - Jaar 2

Hier vind je aanvullingen en extra activiteiten, passend bij de lessen van dit thema. 

Verhalend ontwerp

Werken vanuit betrokkenheid

Bij een verhalend ontwerp vloeien de lesactiviteiten voort uit het plot van het verhaal. Vanuit betrokkenheid bij het plot gaan leerlingen met het onderwerp aan de slag, ze creëren hun eigen activiteiten. Om de activiteiten te kunnen sturen is het verhaal in een aantal episodes verdeeld waarbij een aantal sleutelvragen zijn geformuleerd. Gedurende de episodes gaan de leerlingen op zoek naar de antwoorden hierop.

Sleutelvragen

De leerlingen zijn gedurende een paar dagen met 1 episode bezig. Bij iedere episode horen een aantal sleutelvragen. De sleutelvragen geven structuur aan de leerlingen. In deze lessenserie zijn bij de sleutelvragen een aantal activiteiten opgenomen die logisch zijn om te doen. De manier waarop ze de activiteiten invullen, bepalen de leerlingen zoveel mogelijk zelf. Ook is het mogelijk dat de leerlingen met ideeën komen die niet in deze lesbrief voorzien zijn. Van belang is dat de activiteiten groeien vanuit de betrokkenheid van de leerlingen zelf. Zodra je als leerkracht merkt dat de betrokkenheid afneemt, is het tijd om een nieuwe episode te introduceren. Het kan dan ook zijn dat voor de leerlingen een activiteit uit episode 1 pas in een latere episode gaat spelen.

Wandfries

Maak na de introductie van het verhaal in het lokaal een wandfries klaar. Hierop zien de leerlingen gedurende het project het verhaal letterlijk groeien. Hang hiervoor gekleurde vellen papier op. Hierop prikken de leerlingen de resultaten van de activiteiten die ze doen. Plaats voor het wandfries tafel(s). Hierop komen de spullen die niet opgehangen kunnen worden. Ook kunnen de leerlingen de tentoonstelling die ze gaan maken hierop uitstallen. De leerlingen werken in het verhaal naar een presentatie toe. Vraag ouders en / of andere leerlingen van de school het werk in de klas te komen bekijken.

Het verhaal

De Verzamelman heeft een tic: hij lijdt aan verzamelwoede. Waar hij ook komt, hij ziet overal een verzameling in. Hij verzamelt op kleur, op vorm of op onderwerp. De Verzamelman woont in een museum, daar voelt hij zich helemaal thuis. Als de Verzamelman gaat wandelen, verdwaalt hij regelmatig. Hij ziet namelijk waar hij komt prachtige verzamelingen ontstaan. Daarom let hij niet zo goed op andere dingen en dus ook niet op de weg. Ook nu is de Verzamelman verdwaald. De museumdirecteur is verdrietig want haar goede vriend de Verzamelman is weg en zijn verzamelingen ook.

Hier is het draaiboek de Verzamelman (PDF). Hierop staan de beschreven activiteiten bij de episodes vermeld en is er ruimte om andere activiteiten te plannen.

Meer weten over Verhalend Ontwerpen?

Verhalend Ontwerpen, Erik Vos e.a., ISBN: 9001203272, Wolters-Noordhoff Groningen

reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen