Home Bezoeklessen
Oorlog boven de Betuwe
Oorlog boven de Betuwe
WO2 & Vliegeniersmuseum Rivierenland, Vuren

Omschrijving bezoekles

Het verhaal van geallieerde vliegeniers in oorlogstijd | In het westelijk deel van de gemeente West-Betuwe zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere geallieerde vliegtuigen neergestort. Bij deze crashes zijn vier vliegeniers omgekomen. Twee piloten hebben het ongeluk overleeft en één piloot is tot op heden vermist. In kleine groepjes achterhalen de leerlingen het verhaal van één van deze vliegeniers. In het fort zoeken ze legerkisten met informatie over hun vliegenier, navigeren ze een vliegroute, kraken ze codes en verzamelen ze objecten van hun vliegenier. Met een rugzak vol voorwerpen en verhalen vertellen ze de geschiedenis van hun vliegenier aan de anderen.

Contact

  • WO2 & Vliegeniersmuseum Rivierenland
  • Waaldijk 29
  • 4214 LB Vuren
  • 06 24 97 61 05
  • https://egvl.nl

Over deze aanbieder

Fort Vuren maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de 19e en 20e eeuw werd het fort bij verschillende mobilisaties gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het fort in handen van het Duitse leger. Daarna werd het korte tijd gebruikt als interneringskamp voor Nederlandse collaborateurs. Sinds 2017 huisvest Fort Vuren het WO2 & Vliegeniersmuseum Rivierenland. Van oktober t/m maart is het fort gesloten vanwege vleermuizenopvang.

Kaart / Locatie

kaart
Aanvullende activiteiten met de klas
Aanvullende activiteiten met de klas

Kenmerken

Thema 8 Om niet te vergeten...
Locatietype Op locatie
Discipline Erfgoed
Tijdvak Wereldoorlogen
Onderwerp Strijd
Instelling WO2 & Vliegeniersmuseum Rivierenland
Kosten Per klas € 75 ,-
Max leerlingen 30
Bezoektijden Van april t/m september dagelijks op doordeweekse dagen.
Bezoekduur 120 minuten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Voorbereiding op school Verdelen van de klas in 3 groepjes (bij 6-11 leerlingen), 6 groepjes (bij 12-20 leerlingen) of in 9 groepjes (bij 21-30 leerlingen). Graag 2 tot 4 leerlingen per groepje. ‘Om niet te vergeten’ en geschiedenislessen WO2.
Werkvorm Opdrachtencircuit, presentatie.
Kerndoelen en competenties 2, 4, 51, 52, 56; Onderzoeken, presenteren en reflecteren.
Begeleiding vanuit school 1 begeleider per groepje
Bijzonderheden Een gedeelte van de les vindt buiten plaats. Zorg voor passende kleding. De begeleiders hebben een actieve rol.

Contactformulier

Wilt u meer informatie over deze bezoekles? Via onderstaand contactformulier worden uw gegevens doorgestuurd naar het betrokken Coördinatiepunt Cultuureducatie (CCE) en/of naar de aanbieder van de bezoekles. Zij nemen contact met u op.

reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen