Home Bezoeklessen
Wat ik altijd al wilde weten over de windmolen!
Wat ik altijd al wilde weten over de windmolen!
Molen de Fortuin, Hattem

Neem contact op met de aanbieder of deze bezoekles met in achtneming van Covid-19 maatregelen gegeven kan worden.

Omschrijving bezoekles

Hoe ziet de molen er van binnen uit? Hoe waaien de wieken? Hoe wordt er van graankorrels meel gemalen? Hoe ging dit vroeger, hoe gaat het nu? Dat gaan de leerlingen zien en ervaren in Molen De Fortuin. Aan bod komt: de geschiedenis, verschillende types en functies van molens en hoe belangrijk ze voor Nederland waren en zijn. Waaruit bestaat het werk van de molenaar? De wieken moeten loodrecht op wind staan, door het kruien van de kap gebeurt dit. Hiervoor moet de molenaar de kap draaien. Afhankelijk van hoe hard de wind waait moet de molenaar de wieken spannen, het zeil voor leggen. Dit wordt allemaal gedemonstreerd aan de leerlingen. Vervolgens wordt het graan vermalen. De leerlingen zien en ervaren hoe dit proces gaat en leren hoe de dag van de molenaar er uitziet.

Aanvullende activiteiten met de klas
Aanvullende activiteiten met de klas

Kenmerken

Thema 6 Je bent wat je eet
Locatietype Op locatie
Discipline Erfgoed
Onderwerp Beroepen
Instelling Molen de Fortuin
Kosten € 87,50‬ (bij 25 leerlingen) €3,50- per leerling.
Max leerlingen 25 - 30 (of in overleg)
Bezoektijden Alle dagen en tijden in overleg (ook afhankelijk van de weersomstandigheden). Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de molen al dan niet draaien.
Bezoekduur 1 uur
Voorbereiding op school Activiteiten van Reizen in de Tijd. Extra aanbod van de Molenaar: In overleg met de molenaar kan deze op school komen voor een “vragenuurtje"!
Meer info Bekijk de molensite van De Hollandsche Molen. Hier zijn diverse lesbrieven en docentenhandleidingen te vinden.
Werkvorm Activerende didactiek
Kerndoelen en competenties Kerndoelen: 51, 54, 55 en 56.
Begeleiding vanuit school Minimaal één begeleider per 7 leerlingen. Graag vooraf een evenwichtige verdeling in 3 groepen.
Bijzonderheden Gemakkelijke schoenen en jas is prettig voor de leerlingen.

Contactformulier

Wilt u meer informatie over deze bezoekles? Via onderstaand contactformulier worden uw gegevens doorgestuurd naar het betrokken Coördinatiepunt Cultuureducatie (CCE) en/of naar de aanbieder van de bezoekles. Zij nemen contact met u op.

reizenindetijd.nl gebruikt cookies om deze website te verbeteren. De data uit Google Analytics delen we niet met derden. De data uit Google Analytics bewaren we drie jaar. Klik rechts op accepteren of lees de privacyverklaring van Erfgoed Gelderland die ook van toepassing is op deze website.
Accepteren
Cookie instellingen